rellotge
logotip cap i cua


Escalivada

Escalivada es caracteritza per ser un conjunt constantment en construcció, que poc a poc ha anat definint el seu so i que ha experimentat diversos canvis que l'han fet créixer i superar nous reptes. L'experiència adquirida mesclada amb les idees fresques que han anat portant els nous membres han fet adoptar un estil propi i variat, aconseguint així el so característic i actual d'Skalivada. Arrels folk fusionades amb música moderna, fomentant les lletres combatives i reivindicatives d'acord amb la realitat que els envolta i decidint fer un repertori basat en temes propis.Escalivada es formà l’any 2003 a la ciutat de Lleida. Naixia així el projecte d’un grup de joves moguts per inquietuds musicals i ganes de tocar les seves pròpies creacions, fugint de les formacions més clàssiques d’on venien (Orfeó lleidatà, Conservatori de Lleida,...).
El 12 d'octubre d'aquell mateix any van fer el primer assaig i quatre mesos més tard, el 20 de març, feren la seva primera aparició en públic en motiu de la manifestació “Aturem la guerra”.


Els primers canvis es produïren degut als moviments en la composició dels membres del grup. Així, Escalivada incorporà nous instruments i noves sonoritats dins la seva formació.
La música anava canviant i es perfilava un estil folk marcat pels instruments d'arrel com la gralla o el sac de gemecs. La filosofia com a grup es basava en la recuperació de cançons, balls i tonades del cançoner popular i tradicional, mesclant-les amb elements musicals més moderns i actuals, per tal d’apropar al públic les cançons que donen forma al coixí de la nostra cultura. Fou una etapa en que el grup es començava a donar a conèixer arreu de la geografia lleidatana, portant arreu les seves versions de melodies tradicionals enriquides amb les primeres cançons pròpies.


A finals de l'any 2005 es produirien nous canvis en la formació que portarien una nova filosofia i imatge al grup. Les inquietuds dels components anaven evolucionant i es veia necessària una reestructuració que no sabien on els portaria.
Es plantejà aquesta nova etapa com un procés de formació i d’autodefinició com a grup, trencant amb el que s’havia fet fins al moment i buscant aquell so que els satisfés. El grup arrencava amb més compromís i s’adoptava una nova forma de treball, basada en uns arranjaments musicals inicials que es modularien als assajos.


El so d'Escalivada començava a caminar de nou i tots els components del grup es feien més seves les cançons. La presentació de la tercera etapa d'Escalivada, fruit de la feina efectuada durant uns mesos, tingué lloc a la Taverna Popular La Falcata de Lleida, local molt vinculat a la història i components del grup, el 14 d’abril de 2006. Des d’aquell dia varen realitzar diversos concerts en espais i ambients que els definien, buscant de nou la complicitat amb el públic més proper al grup.
Aquell estiu (2006) es decidiren a gravar una maqueta autogestionada per tal de fer arribar a més gent la seva proposta musical. La maqueta la titularen: “5 de 7” i conté cinc cançons pròpies que mostren el ventall d’estils que els defineix.


Els mesos següents anaven tenint nous concerts i cada cop establien un repertori més propi. El canvi d’any inexorablement els atrapava, i amb ell, tornarien a venir canvis en el grup. Per fi Escalivada disposava de local propi per assajar, per tant, deixaven enrere la inoblidable estada a l’Orfeó Lleidatà i s'instal·laven en plena horta de Lleida.
Passats uns mesos, la Laura, la flautista fins aleshores, va haver de deixar el grup. Fou el moment en que entrà l’Heura, la nova flautista d’Escalivada que a més a més s’encarregaria de tocar la gralla i el flabiol. Uns mesos més tard però, entrà l’última incorporació del grup, vinguda per primer cop des de fora de les terres de Ponent.


Marcel Martínez introduïa més sons populars a partir de la tarota, sac de gemecs, pandereta... i tancava una sonoritat que jugant amb tot tipus d’estils musicals demostrava que la música popular o d’arrel té encara molt a dir al panorama musical català.
Amb aquesta proposta, cerquen la complicitat de músics i públic, la implicació del grup en la cultura popular i la llengua catalana dins l’escena musical, la satisfacció de tirar endavant un projecte realitzat des de la col·lectivitat i joventut dels components del grup, la contribució a la proliferació i reconeixement dels projectes musicals de les terres de Lleida i Ponent, i, fonamentalment, gaudir tot ballant al ritme de la mescla entre tradició, actualitat, compromís i revolta.Components:


Aleix Barberà:
Guitarra i veus
Heura Gaya: Gralla, flauta travessera, flabiol i tamborí
Xavier Cols: Acordió diatònic
Llorenç Llaberia: Baix i veus
Pau Llop: Veu
Marcel Martínez: Sac de Gemecs, tarota i pandereta
Miki Soriano-Montagut: Teclat
Robert Tuñon: Bateria
Xantal Gabarró: Veu


Informació

Any: 2003
Població: Lleida
Comarca: Segrià
Estil: ska, rumba, folk

Multimèdia

FotografiesÀudios

Per baixar-se els mp3, botó dret del ratolí i "desa l'enllaç al disc"


Discografia

Brases
Brases
2009


5 de 7
5 de 7
2006


No hi ha concert programat o notificat. Veure altres concerts

Avís legal - Contacta - jordi@racocatala.cat - T. 600 665 748 - C/ Climent Humet, 31 - 08181 Sentmenat (Barcelona) - Països Catalans